Дишане, концентрация, резултат!

Бъдете активни, останете здрави!❤️

Бягането е универсално натоварване за тялото, което задвижва почти всички мускулни групи в нашето тяло. Мускулите работят алтернативно: етапът на релаксация на една мускулна група се редува с напрежение и свиване на антагонистичните мускули. Част от мускулите при бягане получава голям товар. Останалите групи се използват за стабилизиране на положението на тялото с дисбаланси.

Какви мускулни групи работят при бягане?

Основните мускулни групи, които получават най-голямо натоварване:
 • Квадрицепсите ( quadriceps femoris ) са дълги предни и странични мускули на бедрената кост. Те са отговорни за удължаването на краката в коленете и огъването на бедрата.
 • Мускулът на rectus femoris - намира се над коляното отпред, покрива междинния широк мускул на бедрото. Отговорен за флексия на тазобедрената става във връзка с таза.
 • Бицепсът феморис е на гърба на краката, под коляното. Отговаря за поддържане на телесното тегло по време на кацане.
 • Широките мускули на бедрото включват медиалния (обхващащ задната и вътрешната част на бедрото), латералния (идващ от задната странична повърхност на горната част на бедрото и прикрепен към страничния ръб на патела, пищяла и частично към страничния опорен лигамент на патела) и междинния (под преките и частично страничните мускули на бедрото) , Като цяло широките мускули на бедрото са отговорни за флексия-удължаване на коляното, неговата стабилизация и изместване на патела в колянната става.
Мускули
 • Прасцевите мускули са задната част на крака. Те помагат за натискане на ускорението, свалят телесно тегло и амортизират.
 • Групата на глутеалните мускули (голям, среден и малък глутеус максимус мускул) се намира в областта на задните части. Те са отговорни за удължаването и удължаването на бедрото, спомагат за завъртането на тялото и поддържат вертикалното положение на тялото при бягане.
 • Илиопсоасните мускули са вътрешните мускули на таза. Отговорен за флексия и заглаждане на бедрата в тазобедрените стави.
 • Мускули на стъпалата (флексори и удължители на пръстите на краката, предните и задните тибиални мускули) - участват в стабилизиране на стъпалото, възглавнични тремори, поддържане на равновесие на неравна основа, увеличаване / намаляване на скоростта на бягане.
Какви мускули работят при бягане

Спомагателните мускулни групи, участващи в бягането, поддържат тялото в изправено положение, поддържат равновесие и синхронизират работата на ръцете и краката по време на бягане. Те включват:

 • Мускулите на пресата помагат за поддържане на стойката, стабилизиране на горната част на тялото и намаляване на консумацията на енергия за бягане чрез елиминиране на ненужни движения.
 • Мускулите на бицепса и трицепса на рамото - отговарят за работата и правилното положение на ръцете и синхронизирането на движенията на ръцете и краката, което намалява въздушното съпротивление и консумацията на енергия при бягане.
 • Външни и вътрешни междуребрени мускули - са отговорни за принудителното вдишване и издишване с повишено дишане, за да осигурят на тялото кислород.
 • Latissimus dorsi - изпълнете поставянето на ръцете назад, докато се движите.
 • Мускули на шията - завъртане на главата и обезценяване на мозъка.
 • Останалите мускули на тялото вземат неактивно участие в бягането.
Мускулна система   
 
Опитахме се да публикуваме полезна и висококачествена информация за вас. Ще ви бъдем благодарни, ако споделите тази статия с приятели, познати и колеги. Може би това ще се отрази на живота им и ще ги направи по-добри.