Как да изберем правилното кожено яке за сезонаКогато избирате кожено яке, трябва да вземете предвид сезона, през който възнамерявате да го носите. Обикновено можете да носите повечето кожени якета през цялата година. Независимо дали е пролет, лято, есен или зима, няма как да сбъркате с тази класическа форма на връхни дрехи. Някои кожени якета обаче са по-подходящи за определени сезони от други. Съобразявайки се със следните неща, можете да изберете правилното кожено яке за сезона.

Тип кожа

Кожените якета се предлагат в различни видове кожа, повечето от които могат да бъдат класифицирани като истински или изкуствени. Истинската кожа е изработена от дъбена и обработена животинска кожа, докато изкуствената кожа е изработена от синтетичен материал - обикновено пластмасова или полиуретанова основа - който е проектиран да изглежда като истинска кожа.

Ако планирате да го носите през по-хладните месеци на годината, трябва да изберете кожено яке от естествена кожа. Истинската кожа е по-мека и еластична от изкуствената кожа. Може би по-важното е, че предлага по-добра топлоизолация. Това е по-дебел и по-тежък материал, така че ще задържи повече от топлината на тялото ви, когато се носи.

За по-топлите месеци на годината все пак трябва да изберете кожено яке от естествен велур. Велурът е отличен избор на материал за топлите месеци на годината. Велурът все още е истинска кожа, така че можете да сте спокойни, знаейки, че е мека и еластична. Велурената кожа обаче е по-тънка от другите видове естествена кожа, което я прави идеална за по-топлите месеци от годината.

Подплата

Какъв тип подплата има коженото яке? Всички кожени якета са изработени от кожа, но много от тях имат и подплата. Подплатата се състои от слой изолационен материал, който се добавя към вътрешността на коженото яке.
Добре е да изберете кожено яке с подплата за по-хладните месеци от годината. Този допълнителен слой от изолационен материал ще задържи топлината на тялото ви, така че да ви е топло и удобно дори когато навън е студено. Коженото яке на шерпа например е с подплата от шерпа. Подплатата Sherpa се състои от поларен материал. Не само, че е невероятно мека, но и подплатата от шерпа е топла.
Има кожени якета с подплата и има кожени якета без подплата. Тези с подплата са по-топли от тези без подплата. Добре е да изберете кожено яке с подплата за есенния и зимния сезон. Ако търсите кожено яке, което да носите през пролетния и летния сезон, от друга страна, може да искате да пропуснете подплатата.

Тип на закопчаване

Трябва да имате предвид вида на закопчаване, когато избирате тип кожа. Типът закопчаване се отнася до закопчалката или закопчалките, с които се затваря коженото яке. Повечето кожени якета нямат напълно отворена предница. По-скоро отпред има една или повече закопчалки, които можете да използвате, за да ги затворите.

Обичайните видове затваряне на кожените якета включват копчета и цип. Някои хора предпочитат кожени якета с копчета отпред, докато други предпочитат кожени якета с цип отпред. Освен нюансите в естетиката, циповете и копчетата ще повлияят на нивото на топлина, предлагано от кожените якета.

Кожените якета с цип отпред обикновено са по-топли от тези с копчета отпред. Когато навън е студено, можете да издърпате ципа, така че да улавя топлината на тялото ви. Винаги можете да закопчаете копчетата и отпред на коженото яке. Между отделните копчета обаче има празнини, така че няма да предложи същото ниво на топлина. Независимо от това, трябва да имате предвид вида на закопчаване, когато пазарувате кожено яке.

Блейзер

Кожените блейзъри са популярен избор и през пролетния и летния сезон. Те са кожени якета, които се отличават с полунебрежен стил. Блейзърите са по-официални от спортните палта и по-малко официални от саката. Можете да ги намерите в различни материали, един от които е кожата.

Освен полу-небрежния им стил, който е нещо средно между спортни палта и якета, кожените блейзъри са готини. Повечето от тях имат едноредна предница само с две или три копчета. Ако навън е топло, може да облечете кожен блейзър. Полу-небрежният стил, съчетан с едноредно закопчаване отпред и тип копчета, ще ви държи хладни - всичко това, докато проектирате стилен външен вид в процеса.

Качулка

Може да откриете, че кожените якета имат качулка. Качулката е безценна функция, ако планирате да носите кожено яке през по-хладните месеци от годината. Когато температурите започнат да падат, може да се нуждаете от малко допълнителна изолация за главата си.

Традиционните якета обикновено не покриват главата ви. Те ще покрият ръцете и торса ви, но ще оставят главата ви изложена на температурите. Яке с качулка предлага решение. Можете да дръпнете качулката над главата си. Разбира се, не винаги трябва да носите качулката на главата си. Ако навън е топло, можете да го свалите. Изборът на кожено яке с качулка просто ви дава възможност да защитите главата си през тези студени зимни дни и вечери.

Еластични маншети

Не забравяйте да проверите маншетите, когато избирате кожено яке. Някои кожени якета имат стандартни маншети, състоящи се от същия кожен материал, от който са направени. Други кожени якета обаче имат еластични маншети.
Еластичните маншети не са изработени от кожа. Вместо това те са направени от еластичен материал, като полиестер, найлон или ликра. Еластичните маншети често се срещат на мотоциклетни якета и пилотски якета. Те са предназначени да уплътняват краищата на ръкавите, като впоследствие предпазват потребителя от ниските температури. Еластични маншети ще се увият около китките ви, така че по-малко топлина да излиза от тялото ви.

В заключение

Изборът на кожено яке е важно решение. Ще искате да сте сигурни, че е стилно, но трябва да изберете и кожено яке, което е подходящо за сезона. Следването на тези съвети, посочени тук, ще ви помогне да изберете перфектното кожено яке за сезона.

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте