Как да изсушите коженото си яке, след като сте го намокрили?Ако ще носите коженото си яке на открито в дъждовен ден, ще трябва да знаете как да го носите правилно. Коженото яке е вечен моден елемент, който добавя нотка изтънченост към почти всяко облекло. Когато се намокри обаче, може да загуби първоначалната си форма и текстура. В някои случаи якетата от истинска кожа могат да развият плесен. Можете обаче да предотвратите проблеми като тези, като изсушите коженото си яке.

Помислете за восъчно кожено яке

Преди да разкриете как да ги изсушите, важно е да отбележите, че някои кожени якета са по-добре защитени от влага от други. Кожата е пореста, така че може да абсорбира влагата от околния въздух и околната среда. Но има якета от восъчна кожа, които имат защитен слой восък върху тях.

Восъчните кожени якета все още са изработени от истинска кожа - обикновено овча или телешка кожа - но имат прозрачен слой восък върху повърхността си. Този иначе тънък слой предпазва подлежащата кожа от влага. Затова няма как да сбъркате с восъчно кожено яке, особено ако навън вали. Те са меки, удобни, стилни и предлагат високо ниво на защита от влага.

Стъпка 1- Отстранете излишната вода

Първата стъпка към изсушаване на кожено яке след намокряне е да премахнете остатъчната излишна вода. Вземете чиста кърпа и попийте коженото си яке, докато отстраните по-голямата част от водата от повърхността. Не е нужно да търкате коженото си яке. Само попиване с чиста кърпа трябва да премахне по-голямата част от водата на повърхността.

Имайте предвид, че не трябва да излагате коженото си яке на топлина. Независимо дали е топлината от сушилня за дрехи, сешоар или уред за гладене на дрехи, тя може да повреди коженото ви яке. Най-сигурният начин да изсушите кожено яке след намокряне е да го попиете с чиста кърпа.

Стъпка 2 - Закачете го

Сега е време да закачите коженото си яке. Поставете коженото си яке на закачалка и го закачете някъде на закрито, за да изсъхне естествено. Можете да го окачите в перално помещение, баня или почти навсякъде другаде в дома си.

Като закачите коженото си яке, ще го насърчите да изсъхне естествено. За сравнение, хвърлянето на мокро кожено яке на пода ще доведе до по-дълго време за съхнене. Ако мокрото ви кожено яке е цялото на пода, то няма да може да диша. Влагата ще остане уловена в порите му, така че на коженото ви яке може да отнеме много време, за да изсъхне напълно. Едно просто решение е да го окачите. Закачането на коженото ви яке ще изложи напълно повърхността му на въздуха. Крайният резултат е по-кратко време за съхнене.

Стъпка 3 - Включете вентилатор

Можете да ускорите процеса на сушене, като използвате вентилатор. След като окачите коженото си яке някъде в дома си, поставете малък вентилатор до него. Трябва да поставите вентилатора така, че да сочи към коженото ви яке. Тъй като вентилаторът издухва въздух върху коженото ви яке, това ще ускори процеса на сушене.

Вашето кожено яке трябва да изсъхне с или без вентилатор - ако приемем, че го окачите на закрито в сухо помещение. Използването на вентилатор обаче ще ускори процеса. Вентилаторът ще духа въздух върху коженото ви яке. Когато това се случи, влагата ще се освободи от порите на коженото ви яке. Ако трябва бързо да изсушите коженото си яке, след като сте го намокрили, използвайте вентилатор. Ако не бързате, от друга страна, можете да пропуснете вентилатора.

Стъпка 4 - Нанесете балсам

След като коженото ви яке изсъхне напълно, трябва да го почистите. Кондиционирането е процес на хидратиране и овлажняване на кожата с продукт, известен като кожен балсам. Кожата може да се повреди, ако остане мокра за продължителен период от време. Обратно, може да претърпи щети, ако остане сух за продължителен период от време. За да направите коженото си яке да издържи цял живот, трябва да управлявате влажността му, като се уверите, че не е прекалено сухо или прекалено мокро.

Вашето кожено яке може да има малко или никаква влага, след като го изсушите. Кондиционирането му ще възстанови съдържанието на влага в коженото ви яке. Уверете се, че коженото ви яке е напълно изсъхнало. Докато не се чувства влажно, можете да продължите да го кондиционирате. Нанесете малко количество балсам по цялата повърхност на коженото си яке.

Съвети как да запазите кожата си суха

Сушенето на мокро кожено яке е бърз и лесен процес. Можете да премахнете излишната влага с кърпа или кърпа, последвано от това да я окачите някъде на закрито, да поставите вентилатор пред нея и след това да нанесете балсам. Все пак можете да запазите коженото си яке сухо, като следвате някои основни съвети.

Ако навън вали, носете си чадър, за да предпазите коженото си яке от дъжда. Чадърът ще спре дъжда, като същевременно поддържа коженото ви яке сухо.

Не перете коженото си яке. Независимо дали го перете в пералня или на ръка, вашето кожено яке ще се насити с вода. Все още можете да го почистите, но трябва да почистите на място коженото си яке. Почистването на място предлага по-безопасен и по-нежен начин за почистване на кожено яке.

Качулка също може да предложи известна защита срещу дъжд. Кожените якета се предлагат със и без качулки. Качулката е просто покривало за глава, което можете да нахлузите върху горната част на главата си. Той ще защити както главата ви, така и самото кожено яке от дъжда.

Също така трябва да съхранявате коженото си яке в помещение с контролиран климат. Повечето от стаите в дома ви вероятно са с контролиран климат. С това казано, пространства като тавана и мазето може да не са контролирани от климата. Ако съхранявате коженото си яке на тавана или в мазето, то ще бъде изложено на влага, което може да доведе до увреждане от влага.

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте