Какво е анилинова кожа? Ето какво трябва да знаетеЧували ли сте за анилинова кожа? Използва се в производството на безброй продукти, някои от които включват якета , портмонета, колани, портфейли и дори мебели. Както всяка кожа, анилиновата кожа се състои от животинска кожа. Произвежда се чрез дъбене и обработка на животинска кожа. Но анилиновата кожа е специфичен вид кожа, която се отличава от всички останали видове.

Преглед на анилиновата кожа

Анилиновата кожа е вид истинска кожа, която получава цвета си от определен вид разтворимо багрило. Известно като анилиново багрило, като диктува цвета на анилиновата кожа. Цялата анилинова кожа е изложена на анилиново багрило по време на производството. След като попие анилиновата боя, цветът й ще се промени.
Кожата има мек кафяв цвят по подразбиране. Можете обаче да намерите кожа в други цветове, освен меко кафяво. Някои от алтернативните цветове, в които се прави кожата, включват черно, червено, бяло и дори зелено. За да се постигне алтернативен цвят, кожата се боядисва. Анилиновата кожа се боядисва с помощта на анилин.

Процесът на боядисване с анилин

Различните производители използват различни процеси за боядисване с анилин, но всички те включват потапяне на истинска кожа във вана с вода и анилин. Анилиновата боя е разтворима. Разтворим, разбира се, означава, че се разтваря във вода. За да произведат анилинова кожа, производителите пълнят контейнер с вода и анилинова боя, след което потапят кожата в този разтвор.

Истинската кожа е пореста. Ако го разгледате под микроскоп, ще забележите, че има много малки и плитки дупчици на повърхността. Тези отвори позволяват на истинската кожа да абсорбира влагата, включително анилиновата боя. Кожата ще попие анилиновата боя, така че да приеме цвета на багрилото. Ако се използва черна анилинова боя, кожата ще стане черна. Ако се използва бяла анилинова кожа, тя ще стане бяла. Независимо от това, производителите могат да постигнат различни цветове на истинска кожа, като я боядисват. Анилиновата кожа е вид истинска кожа, която е била изложена на разтворима анилинова боя.

Повечето кожени продукти се боядисват по време на производството. Само тези, които имат мек кафяв цвят, обикновено не са боядисани. Това е така, защото кожата е естествено меко кафява след щавене. За да постигнат различен цвят, производителите трябва да го боядисват. Първоначално производителите ще дъбят кожата, след което ще изложат дъбената кожа на боя. Някои кожени продукти се боядисват с неразтворимо багрило. Други са боядисани с помощта на разтворимо багрило като анилиново багрило.

Пълен анилин срещу полуанилин: каква е разликата?

Има пълен анилин и има полуанилин. Пълният анилин е процес на боядисване, при който кожата е изложена изключително на анилин. Полуанилинът е процес на боядисване, при който кожата е изложена както на анилиново багрило, така и на традиционно неразтворимо багрило.

Анилиновата боя се счита за по-висококачествена от неразтворимите багрила. Той предлага по-силен, по-дълбок цвят, когато е изложен на истинска кожа. Производителите все още могат да променят цвета на истинската кожа, като я изложат на неразтворимо багрило. Но неразтворимите багрила произвеждат по-светъл и по-непостоянен цвят от техните разтворими двойници.

Процесът на боядисване с анилин може да бъде класифициран като пълен или полу в зависимост от това дали включва използването на разтворимо багрило. Пълният процес на боядисване с анилин използва само анилиново багрило; те не използват разтворимо багрило. Процесът на полуанилиново боядисване, от друга страна, използва както анилиново багрило, така и разтворимо багрило.

Предимства на анилиновата кожа

Въпреки че се предлага в различни видове, повечето анилинова кожа попада в категорията на пълнозърнеста кожа. Пълнозърнестата кожа е с цялото зърно. Когато производителите произвеждат кожа, те могат да премахнат част от зърното. Но те не премахват нищо от зърното, когато произвеждат пълнозърнеста кожа. Пълнозърнестата кожа, като анилиновата кожа, е с цялостно оригинално зърно непокътнато.

Има много различни видове кожа. Пълнозърнестата кожа е най-високият клас. Под пълнозърнестата кожа е коригирана зърнеста кожа, последвана е цепена кожа. Независимо от това, повечето анилинова кожа попада в категорията на пълнозърнеста кожа, тъй като цялото зърно остава непокътнато.

Анилиновата кожа предлага по-естествен, отчетлив външен вид на повърхността в сравнение с други видове кожа. Това се дължи на факта, че е направено с анилиново багрило, което е разтворимо. Несъвършенствата по повърхността на истинската кожа остават видими след излагане на анилиновата боя. Крайният резултат е по-естествен външен вид, който е синоним на истинска кожа.

Повечето хора ще се съгласят, че анилиновата кожа остарява по-грациозно от другите видове кожа. Истинската кожа всъщност показва признаци на стареене. Не е задължително да се поддаде на повреда. По-скоро кожата ще развие области на избледняване и други фини признаци на стареене през годините. Всички видове истинска кожа ще остареят, но анилиновата кожа обикновено остарява по-грациозно от своите колеги.

Недостатъци на анилиновата кожа

Анилиновата кожа обикновено струва повече от другите видове кожа. В края на краищата повечето анилинови кожи се класифицират като пълнозърнести кожи, което е най-висококачественият тип кожа на пазара. Ако имате ограничен бюджет, може да изберете друг тип кожа. Анилиновата кожа струва повече от другите видове кожа.

Ако ще купувате дреха от анилинова кожа, ще трябва да я поддържате. Всички видове кожа могат да оставят петна. Но анилиновата кожа е по-податлива на петна от другите видове кожа. Разлетите напитки или течности могат да доведат до петна, които трудно се отстраняват. Това е така, защото анилиновата кожа е по-абсорбираща от другите видове кожа. Ще абсорбира напитки и течности, причиняващи петна, и при втвърдяване може да ви е трудно да ги отстраните от анилиновата кожа.
Не всички кожени облекла се предлагат в анилинова кожа. Анилиновата кожа е по-рядко срещана от други видове истинска кожа, като напа кожа. Кожата Napa е друг вид висококачествена кожа и подобно на анилиновата кожа обикновено се класифицира като пълнозърнеста кожа. Но кожата напа често се боядисва с различни пигменти.

В заключение

Не всяка кожа е еднаква. Анилиновата кожа е специфичен вид кожа, която, както подсказва името, се боядисва с помощта на анилин. Анилинът е разтворимо багрило, което позволява по-силен цвят и по-естествен вид на повърхността в сравнение с други видове кожа.

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте