Как да предотвратите напукване на коженото якеКожените якета са признати за тяхната здравина и издръжливост. Когато се поддържат правилно, те могат да продължат да се обличат много десетилетия, като същевременно предлагат високо ниво на естетика. Независимо от стила обаче, кожените якета могат да се напукат, ако бъдат пренебрегнати. Ако пренебрегнете грижите за коженото си яке, има вероятност то да се напука. Повърхността ще изсъхне, което ще доведе до отваряне на повърхностния слой. Как да предотвратите да не се напука коженото ви яке?

Изберете премиум кожени якета

Конкретният вид кожа, от която е направено вашето яке, може да повлияе на риска от напукване. Не е изненадващо, че якета от евтина и нискокачествена кожа са по-склонни да се напукат, отколкото тези от първокласна и висококачествена кожа. В резултат на това трябва да изберете яке, изработено от висококачествена кожа.
Якета от кожа на напа предлагат превъзходно ниво на защита срещу напукване. Напа кожа получава своя съименник от Напа, Калифорния, където първоначално е създадена. Както всички видове кожа, тя се състои от животинска кожа. С това казано, кожата Napa има ултра фино зърно, което се проявява под формата на супер гладко покритие. Освен че е мека, кожата на напа е по-добре защитена срещу напукване, както и други форми на повреда, отколкото нейните аналози.

Оставете коженото яке да диша

Оставянето на вашето кожено яке да диша може да намали риска от напукване. Кожата е порест материал и като всички порести материали трябва да диша. Ако поставите коженото си яке в запечатан плик, има голяма вероятност да се случи. Запечатаната торба ще му попречи да диша. Когато се поставят в запечатана торба, влагата във въздуха няма да може да достигне до коженото ви яке. С течение на времето това може да доведе до напукване и други форми на повреда.

Можете да оставите коженото си яке да диша просто като го пазите от запечатани торби. Поставянето на вашето кожено яке в запечатана чанта за няколко минути - или дори няколко часа - вероятно няма да причини забележими щети. 

Ако се притеснявате, че коженото ви яке ще се напука, не го съхранявайте в запечатана чанта. Вместо това го съхранявайте на открито място, където може да диша. Коженото ви яке е по-малко вероятно да се напука, ако може да диша. Добре проветривото пространство осигурява достатъчно място за дишане. Парите от влага ще могат да достигнат до коженото ви яке, като по този начин го хидратират и предпазят от напукване.

Съхранявайте коженото яке на тъмно място

Когато избирате място за съхранение на коженото яке, уверете се, че е защитено от слънчева светлина. Излагането на слънце може да изсуши кожата. Ако слънчевата светлина непрекъснато пада върху него, коженото ви яке ще стане по-сухо. В крайна сметка може да стане толкова сухо, че да се напука.
Съхраняването на коженото яке в колата ви ще го изсуши с времето. Освен ако колата ви няма затъмнени стъкла, тя неизбежно ще бъде изложена на слънчева светлина. Слънчевата светлина е непримирима в способността си да изсушава обикновени материали като кожа. Може да не се случи за един ден. Ако обаче вашето кожено яке е постоянно изложено на слънчева светлина, има голяма вероятност то да се напука. За щастие можете да предпазите коженото яке от напукване, свързано със слънцето, като го съхранявате в тъмно място.

Вместо да го съхранявате в колата си, съхранявайте коженото си яке някъде в дома си. Шкафът за палто очевидно е отлично място за кожено яке. Той е тъмен и вентилиран, което му позволява да предпази коженото ви яке от напукване. Можете да съхранявате коженото си яке другаде. Само не забравяйте да изберете място за съхранение, което няма директно да изложи коженото ви яке на слънчева светлина.

Пазете якето от топлина

В допълнение към слънчевата светлина, трябва да държите коженото яке далеч от всички източници на топлина. Топлината и кожата не се смесват. Когато е изложена на топлина, кожата ще стане по-суха. Сухотата, разбира се, в крайна сметка причинява напукване на кожата.
Здравата кожа е влажна. Не е задължително наситено, но съдържа умерено количество влага в порите си. Наличието на тази влага поддържа кожата еластична и мека, като същевременно я предпазва от напукване. Ако вашето кожено яке е изложено на топлина, то ще загуби част от влагата си, което може да доведе до напукване. Можете обаче да сведете до минимум риска от напукване, като държите коженото яке далеч от топлина.

Общите източници на топлина, които могат да изсъхнат и повредят кожените якета, включват следното:
  • Камина
  • Сушилня за дрехи
  • Вентилационни отвори
  • Сешоар
  • Одеяло за отопление
Как да се грижим за кожено яке

Поддържайте състояние на якето

Няма по-добър начин да предпазите коженото си яке от напукване, отколкото чрез редовното му кондициониране. Кондиционирането е форма на поддръжка, която включва прилагането на крем или лосион. Има кондициониращи кремове и лосиони, които са предназначени да хидратират кожата.
Не е необходимо да подготвяте коженото си яке всяка седмица или дори всеки месец. Напротив, прекомерното кондициониране може да предизвика собствени проблеми. Може да насити коженото ви яке с толкова много влага, че да образува плесен. Колко често трябва да го хидратирате? Въпреки че няма универсално правило, повечето експерти препоръчват да се кондиционират кожени якета около веднъж на всеки три месеца.

Следвайте инструкциите на производителя

Няма по-добър начин да предпазите коженото яке от напукване, отколкото като следвате инструкциите на производителя. Производителите обикновено предоставят инструкции как да почиствате и поддържате якетата си. Можете да намерите тези инструкции на етикета.
Тъй като етикетите за поддръжка се създават от производители, е добре да следвате посочените от тях инструкции. Етикетът за поддръжка трябва да разкрива как да почиствате и поддържате коженото си яке. Следвайки тези инструкции, можете да бъдете спокойни, знаейки, че няма да повредите случайно или да навредите по друг начин на коженото си яке.

В заключение

Кожените якета обикновено се напукват в резултат на сухота. Кожата трябва да е влажна, за да поддържа гладката и еластична текстура. Ако изсъхне, може да се получи напукване. Независимо дали имате традиционно кожено яке, кожено дълго палто или друга форма на горно облекло, направено от истинска кожа, можете да го предпазите от напукване, като следвате тези съвети.

Свързани продукти:

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте