Избор на правилния размер кожено яке: изчерпателно ръководствоТипичното кожено яке: вечен символ на прохлада и изтънченост. Това е универсално парче, способно да допълни всяко облекло, но често задачата за намиране на перфектния размер се превръща в значително препятствие. Това изчерпателно ръководство има за цел да разплете тази сложност, предлагайки инструкции стъпка по стъпка за избор на идеалното прилягане за кожено яке. Да се задълбочим!

Основи на оразмеряването на коженото яке

Разбирането на основите на оразмеряването е от решаващо значение при избора на перфектното кожено яке. За разлика от ризите или тениските, якетата не са само за размера на гърдите. Различни фактори влизат в игра:
 1. Ширина на раменете: Шевовете на якето ви трябва да се приведат в съответствие с краищата на раменете ви. Ако шевът виси от рамото, якето е твърде голямо, а ако е по-близо до врата, то е твърде малко.
 2. Дължина на ръкава: Идеалната дължина на ръкава трябва да завършва в началото на китката, което позволява видимост на костта на китката.
 3. Размер на гърдите и талията: Якето трябва да се закопчава или да се закопчава удобно, без да се напряга, но също така не трябва да бъде прекалено разхлабено.

Различни стилове на кожено яке

Стилът на якето също играе роля при определянето на прилягането:
 1. Бомбардировач яке: Тези якета, първоначално предназначени за пилоти, обикновено завършват на талията и имат плътно прилягане около талията и китките.
 2. Рокерско яке: Рокерските якета са предназначени да се носят близо до тялото, за да се предотврати размахването на материала по време на шофиране. Те се отличават с асиметричен преден цип и широки ревери.
 3. Състезателно яке: Известни със своята простота, състезателните якета имат централен цип и яка на лентата. Те обикновено са по-подходящи, за да подчертаят физиката на потребителя.

Измерване на себе си за кожено яке

За да поръчате правилния размер онлайн, ще трябва да знаете измерванията на тялото си. Ето как:
 1. Ширина на раменете: Използвайте ролетка, за да измерите от единия край на рамото до другия през гърба си.
 2. Дължина на ръкава: Измерете от мястото, където свършва рамото ви, до мястото, където започва палецът ви, като ви дава малко допълнителна дължина.
 3. Размер на гърдите и талията: Измерете около най-пълната част на гърдите си и най-тясната част на талията си.
Винаги сравнявайте тези измервания с диаграмата за оразмеряване на производителя, за да осигурите правилния размер.

Пробване на кожено яке

Нищо не може да замени пробването на яке лично. Ето за какво да внимавате:
 1. Рамо Fit: Раменните шевове трябва да се подреждат перфектно с краищата на раменете ви.
 2. Дължина на ръкава: С отпуснати ръце отстрани, костта на китката ви трябва да е видима.
 3. Гърди и талия: Якето трябва да се закопчава с цип или копче удобно, без да е прекалено стегнато или твърде свободно.

Факторът комфорт

И накрая, не забравяйте:
 1. Движение на ръката: Трябва да можете да движите ръцете си свободно, без никакво стягане около раменете и подмишниците.
 2. Пространство за наслояване: Помислете дали ще наслоявате дрехи под якето си. Ако е така, трябва да се уверите, че има достатъчно място, без якето да се чувства твърде стегнато.
 3. Дължина на тялото: Якето трябва да завършва на кръста ви за правилно прилягане. По-дългите якета могат да бъдат проектирани така, че да се поберат малко по-ниско, но те не трябва да се простират отвъд средата на бедрата.

Проверка на прилягането с различни стилове

Както бе споменато по-рано, различните стилове якета имат различни прилягания. Нека да разгледаме как прилягането се прилага за всеки стил:
 • Бомбардировач яке: Якето на бомбардировача е всичко за плътното прилягане в кръста и маншетите. Ръкавите трябва да са достатъчно дълги, за да останат поставени на китката ви, дори когато вдигате ръцете си. Тя трябва да се закопчава удобно, без да се напряга или да виси свободно.
 • Рокерско яке: Това трябва да приляга близо до тялото ви, но не толкова стегнато, че да ограничава движението. Трябва да седи плътно на раменете ви, а ръкавите трябва да достигат до началото на китката ви. Подгъвът на якето трябва да удари точно в кръста ви.
 • Състезателно яке: Състезателното яке обикновено е тънко, което означава, че трябва да е плътно, но не прекалено стегнато. Раменните шевове трябва да седят перфектно на ръба на раменете ви, а ръкавите трябва просто да докосват началото на китката ви.

Извършване на корекции

Понякога, дори и след внимателен подбор, якето може да не пасва идеално. В такива случаи имайте предвид следното:
 1. Скъсяване на ръкава: Ако ръкавите са твърде дълги, те могат да бъдат съкратени. Това обаче трябва да се направи от професионалист, за да се запази оригиналния вид на якето.
 2. Отдаване под наем или приемане: Ако якето е твърде стегнато или твърде свободно около гърдите и талията, професионалист може да пусне или да вземе якето.
 3. Корекции на раменете: Регулирането на рамото е сложен процес и може да промени структурата на якето, така че обикновено се препоръчва да изберете яке, което пасва перфектно на раменете ви.

Извод

Изборът на кожено яке с подходящ размер може да изглежда смущаващ, но като разберете основните принципи за оразмеряване, запознаете се с различни стилове и знаете как да се измервате, можете да намерите идеалното прилягане. Не забравяйте, че коженото яке е инвестиция, която ще продължи години, така че си струва да отделите време, за да намерите такъв, който ви пасва перфектно. Независимо дали карате с превишена скорост с мотор или се разхождате по улиците на града, правилното кожено яке може да ви помогне да го направите със стил и комфорт. Приятно пазаруване!

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте