Как се боядисва кожата? Какво трябва да знаетеПопадали ли сте на цветно кожено яке ? Разбира се, че сте! Не всички кожени якета имат сурова, неоцветена кожа. По-скоро много от тях са направени от цветна кожа, която е била изложена на определена боя. Често се среща боядисана кожа, използвана за създаване на кожени якета и други облекла. За да научите повече за боядисаната кожа, включително как е направена, продължете да четете.

Защо кожата е боядисана?

Кожата се боядисва за естетически цели. В суров вид кожата обикновено е кафява или кафяв оттенък. Кафява кожа се намира в безброй продукти, вариращи от мебели и тапицерии на автомобилни седалки до колани, панталони и разбира се якета.
Както знаете обаче, много от същите тези продукти се предлагат в алтернативни цветове. За да постигнат различен цвят, производителите боядисват кожата. Боядисването е процес, при който суровата кожа е изложена на оцветено вещество на основата на пигмент, което води до нов цвят. Това не засяга физическите свойства на кожата. По-скоро боядисването само променя цвета на кожата.
Някои от най-популярните цветове за боядисана кожа включват:
  • Черен
  • Червен
  • Жълто
  • Маслини

Основите на боядисаната кожа

Как точно се боядисва кожата? Производството на цялата кожа започва с дъбене. Дъбенето е процес на обработка, при който суровата кожа е изложена на различни химикали, които са общо известни като дъбилни вещества. Дъбилният агент разгражда протеините в суровата кожа, като същевременно променя цвета й. Повечето дъбилни средства придават на суровата кожа кафяв цвят. Ето защо кафявото е най-често срещаният цвят за кожени якета.

За кафяви кожени якета не се изисква допълнителна работа след това. Дъбилният агент сам ще придаде на кожените якета кафяв цвят. Но кожените якета се предлагат и в други цветове освен кафяво. За алтернативен цвят производителите трябва да боядисват дъбената кожа.

Дъбената кожа се боядисва с помощта на течна боя на основата на пигмент. Производителите обикновено потапят дъбената кожа във вана. В тази вана има комбинация от вода и багрило. Тъй като дъбената кожа попива разредената боя, цветът й ще се промени. Дъбената кожа ще придобие цвета на багрилото.

След като дъбената кожа е боядисана, тя обикновено се изплаква. Изплакването е необходимо за предпазване от кървящи цветове. Ако новооцветената кожа не се изплакне, тя ще съдържа излишна боя, която ще цапа други дрехи, когато се носи в облекло. Изплакването на ново боядисаната кожа в чиста вода ще премахне тази излишна боя, като по този начин ще предпази от кървящи цветове.
Има нюанси в процесите на боядисване, използвани за кожа. Някои производители извършват различни техники за боядисване на кожата си. Независимо от това, повечето цветни кожи се правят чрез дъбене на сурова кожа, последвано от излагане на дъбената кожа на боя. Дъбената кожа ще попие багрилото, така че да промени цвета си.

 червено кожено яке

Изборът на подходящия цвят на багрилото за кожено яке

Ако мислите да закупите кожено яке, може би се чудите какъв цвят да изберете. Кожените якета не се ограничават до кафяво. Повече от век кожените якета се произвеждат в кафява кожа. Суровата кожа има естествен кафяв цвят след дъбене. Не изисква боя. За да постигнат този класически цвят, производителите трябва да дъбят само сурова кожа, използвайки кафяв дъбилен агент. С това казано, има безброй други цветове, в които са изработени кожени якета.

Черното е популярен цвят за кожени якета. Черни кожени якета е универсален цвят, така че кожените якета с черен цвят са лесни да ги включите в облеклото си. Можете да носите черно кожено яке с повечето други дрехи и аксесоари.

За по-модерен стил може да искате да изберете червено кожено яке. Червените кожени якета са популярни сред мъжете и жените. Те са по-ярки и по-видими от техните колеги с по-тъмен цвят. Но подобно на черното, червеното е универсален цвят, който отговаря на повечето други цветове. Поради тези причини не можете да сбъркате с червено кожено яке.

С изключение на кафявото, всички цветове на кожата се постигат с багрило. Цветната кожа се произвежда чрез излагане на сурова и дъбена кожа на боя. Кожата първоначално се дъби, след което се потапя във вана, пълна с вода и багрило. Тъй като на цветното колело има оцветители за всички цветове, можете да намерите кожени якета в почти всеки цвят.

Как да запазим цвета на кожено яке?

Трябва да вземете някои предпазни мерки, за да запазите цвета на коженото си яке. Кожените якета могат да избледнеят. Избледняването е резултат от разграждането или извличането на боята от кожата. След боядисване кожените якета ще съдържат в себе си багрилни съединения. Ако тези багрилни съединения се разградят или извлекат, коженото яке ще избледнее до по-светъл тон.

Има няколко неща, които можете да направите, за да запазите цвета на коженото си яке. За начало трябва да изберете висококачествено кожено яке. Висококачествените кожени якета са по-малко склонни да избледняват, отколкото техните евтини и нискокачествени колеги. Якетата, изработени от кожа на напа, например са по-добре защитени срещу избледняване от тези от други видове кожа. Ако се притеснявате, че коженото ви яке ще загуби цвета си, може да помислите за кожено яке на напа.

Също така трябва да избягвате да съхранявате коженото яке на пряка слънчева светлина. Излагането на слънце може да доведе до избледняване на дрехите - и кожените якета не са изключение. Ако съхранявате коженото си яке на слънчево място, например близо до прозорец, то ще попие слънчевите ултравиолетови (UV) лъчи, докато избледнява до по-светъл тон. За да запазите цвета на коженото си яке, изберете тъмна или засенчена зона, в която да го съхранявате.

В заключение

След като прочетете това, трябва да разберете по-добре как се боядисва кожата. Повечето цветни кожи са боядисани. Боядисването е многоетапен процес, който включва излагане на сурова и дъбена кожа на боя. Излишното багрило се изплаква, след което кожата се използва за производство на якета и други дрехи или продукти.

Свързани продукти:

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте