Кожа срещу велур: Каква е разликата?Кожата и велурът обикновено се използват при изграждането на нови облекла и аксесоари. Можете да намерите якета, панталони, жилетки, обувки, колани и чанти, изработени от тези материали. Кожата всъщност е един от най-често срещаните материали, от които се правят якета , докато велурът обикновено се използва в аксесоарите. Въпреки че кожата и велурът могат да изглеждат сходни, те са два уникални материала със свои собствени свойства. Ако мислите да си купите нова дреха или аксесоар, трябва да научите разликите между кожа и велур.

Какво е кожа?

Кожата е здрав, но мек материал, получен от кожа на животни. Повечето видове кожа идват от овча или кравешка кожа. Кожите са дехидратирани и изложени на един или повече химикали за консервиране. Процес, известен като дъбене, е от съществено значение за създаването на дълготрайна кожа.
Някои методи за дъбене включват използването на растителни вещества, докато други включват използването на хромов сулфат и хромови соли. Независимо от това, дъбенето е процесът, който превръща кожата на животните в мека и елегантна естествена кожа. В стандартното си състояние животинската кожа не се счита за кожа. Тя трябва да бъде дъбена чрез излагане на растителни вещества или хромови съединения, които ще я превърнат в кожа.

Какво е велур?

Велурът е мек материал. Технически погледнато, това е вид кожа. Терминът „велур“ идва от френската дума „grants de Suede“. Въз основа само на определението може да се чудите какво точно е велурът и как се различава от кожата.
Има много различни видове кожа. Както вече споменахме, кожата е просто животинска кожа, която е дъбена. Велурът обаче не попада в тази категория. Това е специален вид кожа, която се отличава с размито и меко покритие. Ако разтриете ръцете си по повърхността на велурена дреха или аксесоар, ще почувствате това размито и меко покритие.
Велурът се характеризира с това уникално покритие. За разлика от други видове кожа, тя няма гладко покритие. По-скоро велурът има размито и меко покритие, което можете да усетите, както и да видите, на повърхността. Той има ултра тънки влакна, които излизат от повърхността, което води до размито и меко покритие. Други видове кожа нямат същото размито и меко покритие.

Други видове кожа

Разбира се, велурът не е единственият вид кожа. Това е един от няколко вида кожа. Има и най-висококачествена кожа. Топ-зърното е един от най-здравите и издръжливи видове кожа на пазара. Тя включва целия външен слой на кожата, който запазва цялата повърхност.
Кожата с най-качествено зърно може да бъде определена като пълнозърнеста или коригирана. Последният преминава през довършителен процес за отстраняване на несъвършенствата, като същевременно създава по-гладка повърхност.

Друг вид кожа е цепена. Разделената кожа оправдава своя съименник, като е разделена. Горният слой на животинската кожа се отделя от подлежащия слой. Разделената кожа обикновено е по-тънка от тази с най-висококачествена кожа. И поради тънките си свойства, тя не е толкова здрава или толкова издръжлива, колкото кожата от най-висококачествено зърно. Независимо от това, кожата се предлага в много различни видове, включително топ-зърно, цепене и велур.

Разлики между кожа и велур: Какво трябва да знаете

Тъй като и кожата, и велурът са получени от животинска кожа, може би се чудите как се различават. Една от основните разлики между тези два материала е, че кожата има меко покритие, докато велурът има размито покритие. Финалът се отнася до повърхността на материал. Всички дрехи от велур имат размито и дремещо покритие. За сравнение кожените облекла обикновено имат мек и гладък завършек.
Велурът също е по-тънък от другите видове кожа. Има различни начини за производство на велур. Повечето производствени процеси обаче включват използването на цепена кожа. С други думи, велурът е изработен от цепена кожа. Той обаче се различава от традиционната разделена кожа, като се отличава с меко покритие. Независимо от това, велурът все още е по-тънък от другите видове кожа, включително от най-висококачествената кожа.
Велурът е по-деликатен от кожата. Това се дължи на факта, че е по-тънък от повечето други видове кожа. Докато естествената кожа е здрава и издръжлива, велурът не е такъв. Деликатните свойства на велура го правят по-податлив на повреди. Това са само някои от начините, по които кожата и велурът се различават. Когато сравнявате двата материала, може да откриете други нюанси между тях.

Защо кожата е по-добрият избор

В повечето случаи кожата превъзхожда велура. Ще използвате повече дрехи или аксесоари, изработени от кожа, отколкото велур. Кожата е по-здрава и по-издръжлива от велура, така че е по-малко вероятно да понесе щети при носене. Можете да носите кожени дрехи ден след ден, без да се страхувате, че те ще се влошат.
Много хора също предпочитат външния вид на кожата, отколкото на велура. Кожата предлага вечен външен вид, който стана синоним на традиционните якета. Повече от век кожата се използва за изработка на якета. Кожените якета като пилотските и ментарджийските якета са и до днес. И от техния произход, малко се е променило по отношение на външния им вид.

Кожата изисква по-малко поддръжка от велура. Проблемът с велура е, че той е магнит за прах, мръсотия и отломки. Всички видове велур имат размито и меко покритие. Тъй като прах, мръсотия и отломки плуват във въздуха, някои от тях ще залепнат по повърхността на велур. За съжаление почистването на велур не винаги е лесно. Тъй като това е вид кожа, може да се развие плесен, ако я измиете във вода. Затова ще трябва редовно да забелязвате чист велур, за да предотвратите натрупването на прах, мръсотия и отломки.

Все още има причини да помислите за избора на велур. Велурът например тежи по-малко от повечето други видове кожа. Ако се опитвате да създадете многопластов тоалет, състоящ се от множество дрехи, носени една върху друга, може да изберете велур по тази причина. Велурът е лек материал, идеален за многопластови тоалети.

Свързани продукти:

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте