Често срещани видове масла, използвани върху кожаКожата изисква поддръжка. Независимо дали става дума за кожено яке, кожени панталони или друга кожена дреха, ще трябва да я поддържате. Истинската кожа, например, може да изсъхне. Тъй като влагата се изпарява от порите, тя ще стане по-суха и по-малко еластична. И ако кожата стане твърде суха, може в крайна сметка да се напука. Можете да предпазите кожените си дрехи от повреди, свързани със сухота като ги хидратирате с масло.
Има няколко различни вида масла, които можете да нанесете върху кожени дрехи. Маслата са предназначени да хидратират кожата, като същевременно създават защитна бариера върху повърхността. Много масла също ще придадат лъскав блясък на кожата. Трябва обаче да изберете правилния тип масло. По-долу са някои от най-често срещаните видове масла, използвани върху кожа, всички от които са отличен избор.

Масло от норка

Маслото от норка е популярен избор за кожени облекла. Произведен от мазнина на норка, той се отличава с висока концентрация на палмитолеинова киселина и ненаситени мастни киселини. С тези съединения може да се хидратира кожата.
Можете да нанесете масло от норка, като го втриете в повърхността на кожена дреха. Кожата е пореста. Следователно тя ще абсорбира маслото от норка. Маслото от норка ще попие в порите на кожата, където може да хидратира и предпази кожената ви дреха от изсушаване. Като странична полза, също така ще направи кожената ви дреха мека. Масло то норка обикновено се използва за кондициониране. Може да поддържа кожата, като я прави по-мека.

Кокосово масло

Някои хора използват кокосово масло върху кожените си дрехи. Подобно на маслото от норка, то е пълно с наситени мазнини. Кокосовото масло всъщност съдържа повече от половин дузина видове наситени мазнини, включително лауринова C12, капринова C10, олеинова C18, палмитинова C16 и други.
Много хора смятат, че кокосовото масло е добро само за кожата, но това не е така. Въпреки, че със сигурност можете да го използвате за овлажняване на кожата си, можете да го използвате и за хидратиране и овлажняване на вашите кожени дрехи. Просто втрийте малко количество кокосово масло в повърхността на вашите кожени дрехи.

Neatsfoot Oil

Може да искате да изберете масло от neatsfoot за вашите кожени дрехи. Използва се като балсам за кожа от векове. Повечето маслени продукти от neatsfoot обаче съдържат други съединения освен маслото от неатфут; те обикновено съдържат и минерално или петролно масло. Независимо от това, можете да го използвате за хидратиране и омекотяване на вашите кожени дрехи.
Имайте предвид, че маслото от neatsfoot е по-податливо на окисляване от другите видове масла, изброени тук. Окисляването означава, че ще се развали. Тъй като маслото neatsfoot е изложено на кислород, то ще претърпи различни химични реакции, една от които е окисление. Химическият състав на маслото ще се промени. В крайна сметка ще се развали. Все още можете да използвате масло за neatsfoot върху кожените си дрехи, но трябва да избягвате да използвате твърде много. Започнете с малко, като нанесете много тънък слой масло от neatsfoot. Ако това не е достатъчно, можете постепенно да нанесете повече, докато кожената дреха изглежда и се усети мека.

Как да се грижим за кожените си дрехи

Бадемово масло

Освен че се използва в много кулинарни ястия, бадемовото масло обикновено се използва върху кожа. Бадемовото масло се състои от течност от пресовани бадеми. Произвежда се чрез беритба на бадеми и след това пресоването им. Пресоването ще извлече течност от бадемите, която след това се обработва и продава като бадемово масло.
Подобно на бадемите, от които е направено, бадемовото масло е пълно с наситени мазнини. Цялата тази наситена мазнина подобрява способността му да хидратира и овлажнява кожата. Можете да използвате бадемово масло, за да защитите кожените си дрехи от повреди, свързани със сухота, или можете да го използвате, за да възстановите и поправите кожените си дрехи от повреди, свързани със сухота. Това е безопасен и ефективен балсам за почти всички видове кожени облекла.

Ланолиново масло

Друг често срещан вид масло, използвано върху кожата, е ланолиново масло. Известен също като вълнен жълтък, той се извлича от естествения восък в овчата вълна. Овцете произвеждат восъчно вещество в мастните си жлези. Този восък помага за овлажняване на техните вълнени палта. Ланолиновото масло се състои от същия вид восък.
По отношение на омекотяващата сила, ланолиновото масло е на върха. Всички масла, изброени тук, могат да омекотят кожата, но ланолинът е само по себе си. Дори и да използвате само малко количество, ланолиновото масло ще направи вашите кожени дрехи изключително меки.

Зехтин

Зехтинът обикновено се използва и върху кожа. Зехтинът се получава от пресовани маслини. Това е изцяло натурално мазно масло, което може да предпази вашите кожени дрехи от повреди, свързани със сухота.
Ако ще използвате зехтин, не забравяйте да изберете екстра върджин сорта. Зехтинът екстра върджин е минимално обработен. Следователно, той съдържа повече антиоксиданти от другите разновидности на зехтина. Тези антиоксиданти помагат за предпазване от окисление. Зехтинът все още може да се окисли, но е по-добре защитен срещу окисление от други, по-евтини разновидности на зехтин.
Поради тъмния му цвят обаче може да искате да тествате зехтина на дискретно място, преди да го нанесете върху останалата част от дрехата. Зехтинът може да оцвети вашите кожени дрехи. Като го тествате в дискретна зона, можете да видите от първа ръка дали ще причини петно. Просто нанесете малко количество зехтин върху дискретна зона и изчакайте около половин час преди да нанесете зехтин върху останалата част от дрехата.

В заключение

Масло от норка и кокосово масло до бадемово масло и много други, има много различни видове масла, които можете да използвате върху кожа. Всеки вид масло се състои от различна течност със собствен състав. С това казано, всички масла, изброени тук, могат да хидратират и овлажняват кожата.

Свързани статии:


Започнете дискусията ...


За да оставите коментар или отговор на публикации, моля Влезте

Оставете първия коментар или оценете статията ...


За да оставите рецензия и да оцените статията, моля Влезте